Małe kroki w stronę większej zrównoważoności

Seria międzynarodowych zawodów STIHL TIMBERSPORTS® to synonim emocjonujących zawodów i sportów ekstremalnych na najwyższym poziomie. Ale serial ten stawia sobie również wartości i cele wykraczające poza sport. Organizatorzy STIHL TIMBERSPORTS® od lat ciężko pracują, aby zrównoważony rozwój stał się integralną częścią zawodów międzynarodowych.

Zakończenie konkursu nie oznacza jednak końca: Odpady drzewne pochodzące z zawodów TIMBERSPORTS® są zbierane i przetwarzane na pelety lub udostępniane lokalnym partnerom w celu wytwarzania energii odnawialnej.
Zakończenie konkursu nie oznacza jednak końca: Odpady drzewne pochodzące z zawodów TIMBERSPORTS® są zbierane i przetwarzane na pelety lub udostępniane lokalnym partnerom w celu wytwarzania energii odnawialnej.

ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ Z HOLISTYCZNYM PODEJŚCIEM
„TIMBERSPORTS® bierze pod uwagę wiele aspektów, aby zawody międzynarodowe były jak najbardziej zrównoważone – od organizacji wydarzeń, przez drewno wykorzystywane w zawodach, po paliwo do pił łańcuchowych. Wymieniliśmy trzy filary, na których opiera się nasze zaangażowanie: „Są to działania ekonomiczne, ekologiczne i społeczne, które wzajemnie na siebie oddziałują, tworząc całościowe podejście” – mówi Domenic Guagenti, Specjalista ds. Zrównoważonego Rozwoju w STIHL TIMBERSPORTS®.

LOKALNE ZAOPATRZENIE I RECYKLING
„Aby zapewnić jak największą efektywność ekonomiczną i ekologiczną w zakresie wykorzystania zasobów w obszarze logistyki i cateringu, zawsze, gdy jest to możliwe, korzystamy z lokalnych zakupów i infrastruktury udostępnianej na miejscu” – mówi Domenic Guagenti, odnosząc się do organizacji wydarzeń. „Inne ważne kwestie to mobilność, energia i materiały nadające się do recyklingu. Zawsze, gdy to możliwe, staramy się poddawać odpady drewniane lokalnemu recyklingowi lub przekazywać je na cele charytatywne. „Dzięki temu mamy pewność, że odnawialne źródło energii będzie nadal przydatne również po zakończeniu naszych zawodów” – kontynuuje Guagenti. Na przykład po Mistrzostwach Świata w Stuttgarcie w 2023 roku resztki drewna trafiły do Diakonie-Stetten w dolinie Remstal, gdzie wykorzystano je w swojej ciepłowni.

Działania na rzecz zrównoważonego rozwoju zostały już wielokrotnie nagrodzone: Po tym, jak World Trophy 2022 w Wiedniu – pierwsze międzynarodowe wydarzenie TIMBERSPORTS® po pandemii – zostało zaplanowane i przeprowadzone w sposób szczególnie efektywny pod względem wykorzystania zasobów i przyjazny dla klimatu, wydarzenie to otrzymało od miasta Wiedeń certyfikat zrównoważonego rozwoju „Eco Event”.

Zrównoważony catering na World Trophy 2022 w Wiedniu
Zrównoważony catering na World Trophy 2022 w Wiedniu

Mistrzostwa Świata 2023: KAMIEŃ MILOWY W ZRÓWNOWAŻONYM ZARZĄDZANIU IMPREZAMI

Dzięki Mistrzostwom Świata 2023 w Stuttgarcie firma STIHL TIMBERSPORTS® wykonała kolejny krok naprzód w swoim zaangażowaniu na rzecz zrównoważonego rozwoju. Wydarzenie odbyło się pod znakiem „Klimafaire Veranstaltung” Fundacji Ochrony Klimatu Badenii-Wirtembergii i wyznaczyło nowe standardy dla przyszłych wydarzeń. Aby uzyskać ten certyfikat, organizatorzy musieli spełnić szereg kryteriów zrównoważonego rozwoju w zakresie planowania i realizacji: W cenę biletu wstępu wliczony jest transport publiczny, dobre połączenia, szeroki wybór dań wegetariańskich i wegańskich, wielokrotnego użytku naczynia, catering uwzględniający specyfikę regionalną i sezonową oraz przejście na cyfrowe materiały informacyjne.

„Organizacja Mistrzostw Świata jako wydarzenia przyjaznego dla klimatu stanowi ważny krok w kierunku zrównoważonej organizacji imprez dla STIHL TIMBERSPORTS®”, zauważa Domenic Guagenti, komentując dalszy rozwój cyklu zawodów. „Ta inicjatywa wysyła mocny sygnał do fanów, sportowców i całej branży. Uważamy, że zrównoważony rozwój jest ważnym elementem naszej wizji marki i dążymy do niego z wielkim zaangażowaniem”.

Mistrzostwa Świata 2023 były tego wyraźnym dowodem – a przy odpowiednim nastawieniu planowanie jeszcze bardziej zrównoważonych wydarzeń jest już teraz możliwe.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ